Blanquette van kalf, gehaktballetjes en champignons

Recept details

Bereidingstijd60 minuten + 1 dag rust Porties8 personen
Calorieën332,1 kcalVetten16,60 gram
Koolhydraten5,68 gramEiwitten39,34 gram

Ingredienten

  • – 1 kg kalfsblanquette
  • – 350 gram champignons
  • – 400 gram gehakt
  • – 1 preistengel
  • – 1 stengel selder
  • – 2 wortelen
  • – 1 ui
  • – 1 eetlepel boter
  • – 1 eidooier
  • – 50 gram vloeiende bloem
  • – 50 gram boter
  • – 120 ml light room
  • – 1 blaadje laurier
  • – 1 takje tijm
  • – 3 kruidnagels
  • – 10 peperbolletjes
  • – 3 takjes peterselie
  • – nootmuskaat

Werkwijze

De dag voordien:

  1. Maak de prei, selder en wortelen schoon en snij in stukken.
  2. Breng 2 liter water aan de kook samen met de groentestukken, tijm, laurier, peterselie, peperbolletjes en een snuifje zout.
  3. Maak de ui schoon en prik de 3 kruidnagels erin en doe hem bij de bouillon.
  4. Voeg het kalfsvlees toe en laat het afgedekt ongeveer 2 uur zachtjes koken tot het vlees gaar is en bijna uit elkaar valt.
  5. Zet de kom dan afgedekt op een koude plaats en laat een nacht staan.
  6. Schep indien nodig het gestolde vet weg en zet de pan op een zacht vuurtje.
  7. Giet het kookvocht door de zeef. Zet het kalfsvlees (zonder groenten) aan de kant.
  8. Maak de champignons schoon en snij in vieren.
  9. Maak van het gehakt balletjes, rol ze door wat bloem en bak ze mooi bruin in een eetlepel boter. Laat ze uitlekken op wat keukenpapier.
  10. Neem een pan en bak hierin de champignons zonder vetstof mooi bruin.
  11. Smelt in een kom de 50 gram boter en maak samen met de 50 gram bloem en met het kookvocht een roux.
  12. Roer de eidooier los samen met de room en voeg dit bij de gladde saus.
  13. Voeg daarna het kalfsvlees toe samen met de champignons en de gehaktballetjes.
  14. Roer voorzichtig om en kruid af met peper, zout en nootmuskaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *